SOVA-training
Wat is een SOVA-training?
Tijdens een sociale vaardigheidstraining in een groep of individueel wordt kinderen in stapjes geleerd hoe ze het beste in (lastige) situaties op leeftijdgenoten of volwassenen kunnen reageren en hoe ze het initiatief kunnen nemen om zelf adequaat contact te maken. In een groepsgewijze SOVA-training krijgen kinderen de gelegenheid te oefenen met leeftijdgenoten in het bijzijn van een gekwalificeerde volwassene. Sommige kinderen hebben (eerst) een steuntje in de rug nodig voordat ze zichzelf in een SOVA-groep met kinderen open kunnen stellen. Voor deze kinderen is een individuele SOVA-training vaak (eerst) op zijn plaats.
Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?
Als het kind het (communicatief) erg lastig vindt om met leeftijdgenoten/volwassenen om te gaan.
Bijvoorbeeld:
- het kind is angstig in het bijzijn van andere kinderen;
- het kind vermijdt situaties met leeftijdgenoten bijvoorbeeld schoolreisjes, groepsactiviteiten;
- het kind heeft weinig vertrouwen in leuk speelcontact;
- het kind geeft anderen vaak de schuld;
- het kind doet wat andere kinderen vragen en durft geen nee te zeggen;
- het kind maakt ruzie en vecht regelmatig.
Werkwijze groepsgewijze SOVA training
Voor de start van de SOVA-training vindt een uitgebreide intake plaats om de problemen die kinderen, ouders en leerkrachten ervaren zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Vervolgens wordt bekeken of het kind gebaad is bij het volgen van een SOVA-training. De kinderen die deelnemen aan de SOVA-training komen wekelijks een uur bij elkaar in een groep van 4 tot 6 kinderen. In het totaal zijn er dertien tot vijftien bijeenkomsten. Per bijeenkomst komt er een thema aan bod, bijvoorbeeld: “ïets weigeren of nee zeggen”. Het thema wordt aan de groep uitgelegd door middel van modeling. Dit houdt in dat de juiste manier van het toepassen van een vaardigheid (bijv: “nee zeggen”) aan de groep wordt getoond. Dit gebeurt aan de hand van een videofragment of “live” in de groep. Door middel van oefeningen, zoals rollenspellen gaan de kinderen zelf aan de slag met een thema in de groep. Per bijeenkomst krijgen de kinderen een huiswerkopdracht (klus) mee naar huis voor de volgende week. Zo blijft het kind gedurende een week met het geleerde thema oefenen.

Blog
Het laatste nieuws en actuele informatie

Training 'Hoe word ik boos?'
De training is bedoeld voor kinderen van 9 tot 13 jaar die zich boos/ tegendraads zijn gaan gedragen. De kinderen laten soms driftig gedrag zien, maken ruzie, zijn opstandig, prikkelbaar of reageren zich op anderen af.
Lees meer
EMDR intro video
Benieuwd hoe EMDR bij kinderen (8-12) gaat? Bekijk deze handige video!
Lees meer